BLOGG - Nyår i Spanien | Evas Hantverk

Nyår i Spanien

Spanien, 12/12 - 2022<

Nu har det varit regnigt i flera veckor här i Spanien och man börjar längta efter mer sol. Självklart behövs det regn och vatten men man blir ju lite trött på det dåliga vädret till slut. Snart är det dags för ett nytt år och jag tänker fira in det nya året här i Spanien. Här säger man ”Nochevieja” för nyårsafton och det firas hela natten lång.

I Spanien klär man upp sig i festliga kläder på nochevieja med vackra klänningar och kostym. Man brukar börja firandet med en festlig måltid som brukar innehålla skaldjur och kött (lamm t ex). På tolvslaget ska man enligt tradition ha tolv druvor och äta en per klockslag, det ska bringa tur resten av året. På TV brukar man visa tolvslaget ifrån torget Puerta del Sol i Madrid. Det visas även på storbilds TV ibland på andra torg runt om i landet. Fyrverkerier är det inte säkert att man ser här. Det beror lite på vad kommunen du är i har för regler för att få skjuta fyrverkerier. Efter tolvslaget brukar man festa hela natten lång. Ibland avslutar man festen med frukost på stan, kanske en churro och varmchoklad/kaffe.

Jag tänker i år fira nochevieja hemma med några vänner. Vi ska äta en toastskagen och en bit mört kött har jag tänkt. På tolvslaget blir det såklart vindruvor för oss också och ett glas cava sen får vi se hur länge man orkar vara uppe. Jag antar att vi kommer avsluta festen före frukost :)

/EVA