BLOGG - Brödbak och kakor | Evas Hantverk

Brödbak och kakor

Spanien, 24/9 - 2024<

Efter en lång och mycket bra sommar i Sverige är jag tillbaks i Spanien vilket också är härligt. Vädret här i September har varit lite mysko, inte lika varmt och vackert som vanligt utan mer instabilt. Jag har blivit så sugen på att baka efter min Sverige resa, jag vet inte riktigt varför men nu har jag bestämt mig för en höst full av köksstök och bak. Det ska bli roligt!

Jag har ett väldigt bra recept på bröd som är superenkelt och när dom är klara fryser man bara in dom och när man sen ska ha bröd micrar man det och så är det som nybakat igen, perfekt. Andra saker jag tänkt att baka är kolakakor, dom är ju bara för goda och till julen får det bli lite pepparkakor och lussekatter. Det största problemet är vilka man ska bjuda hem för att äta upp allt detta fikabröd och bakverk men det löser sig nog.

Här kommer tips på två utav recepten jag ska använda för bröd och kolakakor.

  • 25 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 12 1/2 dl mjöl

Smula sönder jäst i en bunke, blanda i salt och honung och en del utav det ljumma vattnet. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och mjölken och börja sedan röra i mjölet. Degen ska vara rätt lös. Låt den sedan jäsa i 1-2 timmar. Värm ugnen till cirka 240 gradet. Stjälp ut degen på bakbord och strö över lite mer mjöl, platta till den och skär ut remsor på lagom stora bröd, lägg på bakplåtsklädd plåt och gräadda i cirka 17-20 minuter.

Kolakakor är superenkelt att göra och gott, här kommer recept:

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk sirap
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver

Smöret ska vara rumsvarmt när man börjar. Sedan blandar man bara alla ingredienser i en bunke och trycker ihop dom till en deg. När degen är klar delar man den i två delar och gör till två rullar. Lägg dom på en bakplåtsklädd plåt och platta ut dom så att dom är cirka 0,5 cm, använd gärna en gaffel. Grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter.

Jag hoppas det smakar gott!

/EVA